Valborg ska firas i Lund

Min kära kårkollega Kojan försöker desperat rättfärdiga sitt beslut om att åka norrut under Valborgshelgen. Med meningar likt "Tydligen är utgång kvällen innan lika stort som att gå ut på självaste Valborg" samt "Detta var något annat. Som typ Villan fast 100 gånger större" försöker hon projicera Uppsala som the-place-to-be. Men vi som stannade i Lund vet bättre än så. Lunds stadspark bjöd på folkfest i studentsklass, och jag liksom många av Er var givetvis där och firade. Men vad var det vi firade. Egentligen? Som det kontrollfreak jag är blev jag givetvis tvungen att googla efter svaret och hittade följande förklaring på den alltid så pålitliga (?) sidan wikipedia.org


"Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland den 30 april eller 1 maj . Traditionen grundar sig på den Heliga Valborgs kult, mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död 779."


Nu känns allt genast mycket bättre och nästa år ska jag fira dubbelt så mycket. Om det går vill säga. Vidare hittade jag även en checklista med hålltider för en tradtionsenlig valborgsmässoafton i det akademiska Lund.


  • 08.00 Sillfrukost på någon av studentnationerna.
  • 10.00-13.00 Lekar och tävlingar i Stadsparken.
  • 10.00-15.00 Radio AF sänder traditionsenligt direkt från Stadsparken. 
  •  Eftermiddag: Picknick i Stadsparken. Karuseller och tivoli på idrottsplatsen strax söderut.  
  • 17.45 Traditionell mösspåtagning på Tegnérsplatsen. Tal av Akademiska Föreningens ordförande, samt  sång av Studentsångarna som sjunger ut vintern.
  • Kväll och natt: Sittning på någon av nationerna och därefter fest natten lång.
  • 07.00 den 1 maj: Enligt en tradition bör siste april-firandet avslutas med frukostbuffé på Grand Hotel för att på så sätt sätta punkt för ett komplett dygns firande.
  • Rektorsuppvaktning 1 maj (studenterna uppvaktar rektorn på Universitetshusets trappa)
  • Traditionsenligt hälsar Studentsångarna våren välkommen från Universitetshusets trappa. Direktsänds i TV4 kl 18.00.

Sillfrukost och stadsparken i all ära, men vad hände med hålltiderna för champagnegaloppen och den o så viktiga lunchen på Göteborgs dagen efter? Även traditioner ändras med tiden..


Sanna
Studiesocialt ansvarig


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0