Världens bästa

Tänkte bara visa hur müsigt det är med styrelsemöten på SMEK :)

Vi har öppet kl 12-13 varje vardag (med reservation för ändring om alla är upptagna!), kom och säg hej, ställ lite frågor eller bara häng med oss!

 
 Igår hade Niklas fixat pannkakor & Jossan var duktig och stolt över att ha kårtröjan på!


Sådana är dina kursare.


Läser du första året på Service Management? Då kommer här lite statistik över dig och dina nya polare!

36% av dina kursare har läst vid universitetet tidigare.

62%  av dina kursare har haft en längre anställning efter gymnasiet.

Varannan kursare har arbetat eller pluggat utomlands i minst tre månader innan de började här.


Vill du lära känna dina SMEK-vänner ännu bättre är du välkommen till Villan den 3de november klockan 19-22. Vi kommer att spela spel och sånt :)

Hälsningar
Styrelsen

Fikasugen?

Imorgon står vi på U2 mellan kl 12-13 och serverar gratis kaffe och kaka. Kom och hälsa på oss och passa på att ställa alla frågor ni kan komma på! Vi ger svar på allt, typ som 118100 (fast vi är billigare) ;)


Dislike!

Det verkar inte gå så bra för vårt kära Ace Link just nu, finns nog inga andra sätt att tolka denna artikeln:

http://hd.se/ekonomi/2009/10/27/samtliga-paa-oeresundsfaerja-saegs/

Är det bara jag som blir lite upprörd?! Hur ska det gå med Förfest i Fören om Ace Link går under (haha lite ordvits där nästan)?? Häromdagen råkade jag kläcka ur mig att "...då får ju Scandlines faktiskt ta på sig det!", men funkar det? Ace Link är ju ändå Ace Link...

Vad tror ni om en liten demonstration? Tänker mig plakat som "Var ska vi nu kalasa första torsdagen i månaden" och andra slagkraftiga argument. Handen upp alla som är för!!

Äh, vi kanske ska börja med att hålla tummarna för att de ordnar upp läget. De lär ju inte hinna gå i konkurs innan nästa torsdag (5/11) i alla fall!

Emma


Bokloppis

Tack alla ni som kom till bokloppiset och köpte och sålde böcker idag!

Vi räknar med att ha en liknande dag när det är dags att byta kurs igen, någon gång i januari. Gå med i vår Facebookgrupp "Service Management Ekonomerna" så får du alla event invitations.

 

Förresten! Boka in nästa tisdag, 3/11 kl 19-ca 22. Då blir det myskväll på Villan med spel och fika till självkostnadspris - be there!

Bjussar på lite fina bilder från idag!

Emma






Så mycket planer

Nu smider vi nya planer i Näringslivsutskottet! Än så länge är det bara en idé, men förhoppningsvis ska det bli av... Jättejättehemligt är det, bara jag och (hmm) tre till som vet. Ni andra får veta i sinom tid, när det börjar bli mer verklighet av idén!

Verklighet är iaf att imorgon är det BOKLOPPIS! Ta med dig och sälj dina gamla böcker och köp nya!

Vet du inte vilka böcker du borde sälja nu?
SM-ettorna vill ha Service Worlds, Vår Ekonomi, Snabbmatslandet och Populärmusik från Svedala.
SM-tvåorna vill ha alla redovisnings- och ekonomiböcker.
Sedan kommer jag inte på fler i huvudet, men folk vill helt enkelt ha de böckerna som du köpte för ett/två/tre år sedan. Så leta fram dem ur bokhyllan, de står ju bara där och dammar ändå!

Alltså - Bokloppis U1 kl 12-13 imorgon. "Glöm aldrig det" (tänk Sällskapsresan - Suntrip på det citatet)

Emma


Bombsäkert

Ommanvillvarariktigtsäkerpåattinteråkasärskrivanågot
såkanmanskrivaihopallaordenochlåtsassomattens
mellanslagstangentintefunkar.Skitsmart.Söndagshälsningarfrånstyrelsen


Jättekreativaftonigiår


BTW

Ni har väl inte glömt att det är dags att söka till Novischeriet, Examenskommittén och Valberedningen?

Skynda skynda, vi vill ha er ansökan så snart som möjligt!!

Hur ansöker man? Skicka ett mail till [email protected] och beskriv dig själv, säg vad du söker, varför du söker och vad du vill göra med platsen om du får den!

Platserna som finns är:
Novischeriet (General, Ekonomiansvarig, Eventansvarig, Sponsoransvarig, Fadderansvarig, Sittningsansvarig).
Examenskommittén (En som är ansvarig och två ledamöter).
Valberedningen (En som är ansvarig och två ledamöter).

Varför ska jag söka? Det är sjukt kul, man lär sig massa och ser bra ut på CVt.

Behöver jag några förkunskaper? Nopp!

Hur mycket tid tar det? Olika beroende på vilken post det är och hur mycket tid du vill lägga.


Don't you wish you had a blue shirt like us?!


Lördagsmöten

Sitta i möten en lördag? Kan det bli värre än så?

Ja, mycket värre faktiskt! Idag är en dag med såna där roliga möten, såna som man egentligen inte vill kalla för möten eftersom det låter så himla torrt:

I förmiddags var vi på Helsingborgs Studentforum (HSF) på Rådhuset. Roligt för att...
1) Man får höra skvallret om vad som händer i alla de andra föreningarna
2) Det är ett kul tillfälla att hänga lite med de andra styrelserna också
3) Det är en grym möjlighet att göra saker tillsammans som gynnar alla studenterna i Helsingborg.
4) Alltihop inramas av smaskig mat :)

 

Ikväll fortsätter vi på "mötena" med att vår styrelse träffas hos Cecilia för tapasätning, tortillastillverkning (!) och kreativt tänkande kring vad vi ska döpa om vår kära kår till... Förslag någon?! Vi tänkte ta till några väl beprövade taktiker för kreativitet, hemliga grejer ;) Kan mycket väl hända att vi dyker upp på nån av stans pubar senare!

Emma


Tentadags

Imorgon går SM-ettorna in i tentasalen igen. Mellan kl 13-15 ska det förklaras begrepp som teknisk kvalitet, service recovery och livstidsvärde.

Ettorna - lycka till!

Alla ni andra - hjälp till och håll tummarna.

 

(sen välter vi Villan på kvällen va?!)


Emma

Service Management och marknadsföring


Rättelse

Bokloppiset är ju inte alls den 17/10 som jag skrev förut utan den 27/10! Ursäkta för det :)

Emma


Äntligen fredag!

Frågorna är många, vad gör utbildningsutskottet egentligen?
Under de närmsta 2 minuterna kommer du inse vad vi gör, en hel del är det faktiskt!
Först vill jag dock berätta hur lättad man blir efter att ha klarat en tenta, jag är SÅ glad idag, 35/42 på Ekonomistyrningen, "den svåraste kursen under utbildningen", Tack för den!
Nog om mig, nu gäller det er, och mig. Vi går en utbildning på skolan, de flesta av oss tillhör Service Management, det finns socionomer, ingenjörer och IKS:are, alla tydliga utbildningar som finns på 20-30 andra skolor runtom i landet.. Det vi gör i utskottet just nu, och har som huvudmål under detta år är att få klarhet i våran utbildning också, en tydlig bild över vad vi kan jobba med när vi är klara med våra 3-5 år på Campus Helsingborg? Låter inte det vettigt?
Om ni svarat JA nu kan ni komma ner till kårrummet o snacka utbildning med mig, men ni 99% som svarade NEJ precis, ni ska få veta!
Börja med att åka hem till era barndomsvänner, prata med dem som pluggar o fråga vad de blir efter sin utbildning. "Civilingenjör, Ekonom, Läkare, Murare, Konditor, Ryss", ja allt möjligt blir de. Då kommer frågan som får mig stel "Vad blir du då?", JA, vad svarar vi på den? Jag brukar svara civilekonom med logistikninriktning, men stämmer det då? Får man kalla sig civilekonom utan att vara med i förbundet och med endast 30 p företagsekonomi avklarat? Tror inte det va, nej just det. Då provar vi något annat, ställ er frågan om det ni läser är vad ni förväntade er, svarar ni nu JA, vilket jag hoppas vill jag ha förslag, förslag från er om vad ni kommer framtill? Vad läser vi egentligen?
Det är just dessa frågor vi jobbar hårt med i utskottet, vi har tröttnat på alla klagomål i korridorerna, på Villan eller i Olympiakön, det är dags att stå upp, göra en skillnad. Vem kommer ihåg de klasserna som gick den där utbildningen som ingen visste vad dom egentligen blev? Nej det är folk som gör en förändring man minns, det är precis det vi vill, ändra kulturen på skolan, få en seriös känsla i kroppen när man stiger in i skolan.
Hur många tror ni kommer försent och tar sig in i U202 i Lund, eller i Uppsala. INGEN! Då får man stanna ute till rasten och gå in då, inget snack.
Likadant med mobil, tentafusk, omtentera m.m...
Jag vill ha en förändring i attityden, och jag vill ha det NU! Jag vill absolut inte klaga 100%, jag vill förändra, inte förbjuda. Om klockan går 3 minuter för fort i föreläsningssalen, säg det.. klaga inte på det senare under dagen för dina kompisar, är föreläsaren omotiverande för dig, kom ner till mig på E1 o prata om det, jag lovar, en förändring kan ske..
Regnet slår mot rutan idag, det är oktober, det är grått.. men njut, NJUT av studenttiden nu, det är 3-4 år av ert liv som är det bästa som händer er!
Jag lovar!
Nu är det fredagsmys, innebandypremiär och jag stannar inne o spelar PS3.
Glöm inte, NJUT! Nu kör vi helg..

Pssst

Tänkte avslöja en hemlis från mitt utskottsmöte igår:

Tisdag 17/10 kl 12-13 kör vi bokloppis på U1.
Rensa bokhyllan och kom dit och sälj dina kursböcker, eller kom dit och fynda bland äldre studenters litteratur!

Välkommen! Emma


Service Worlds                   Den nya ekonomistyrningen
Dags att byta ut gråa Service Worlds mot den fina, ljusblå ekonomistyrningsboken kanske?!


Såhär i tentatider...

...är det lätt att en sak som bloggen glöms bort! I måndags hade IKS-tvåorna tenta, och i måndags hade jag och min klass "skräcktentan" MOL. Hade från dag 1 på skolan fått höra om hur galet hemsk den här kursen (och tentan) skulle vara, så man hade ju lite respekt när man steg in genom Folkets Hus dörrar i onsdags morse! Men nervositeten släppte lite när det ändå var någorlunda bekanta saker som kom upp i frågorna: byråkratiteori, makt, beslutsmodeller, branschekonomisk vs nätverksteori, egenskaps- vs beteendeteori och motivation, positioneringsstrategi och blueprinting/servicescripting. Nu väntar några nagelbitarveckor innan man får reda på resultatet... Annars är "den riktiga tentan" 19 november, detta var ju bara en testtenta =P

 

Idag ska jag ägna mig åt betydligt roligare saker! Ska läsa på om mitt favoritföretag som vi ska skriva ett arbete om, och -allra bäst- sen ska jag har möte med mitt utskott! Idag ska vi försöka konkretisera våra planer lite och faktiskt sätta igång med arbetet hoppas jag :) Tycker detta är så kul, hela mitt utskott verkar så himla energiska och goa och engagerade! Men vad vi bestämmer är hemligt tills det kommer upp affischer om det :)


 Emma


Nu lägger vi ner alla konstiga tentapluggmetoder för ett låångt tag (nästa tenta ska vi räkna så då lär vi ju inte hålla på såhär). Varför denna bilden då? Jo, för det finns en fin historia för att lära sig alla orden! Om man ska boka hotell så börjar man med att leta information på internet, och så hör man runt lite bland vänner för att få konsultation. Sen bestämmer man sig, gör en bokning och åker till hotellet där man möts av ett värdskap. Checkar in, går upp till rummet och ser alla nödutgångarna, känns säkert. Men när man kommer till rummet har ett undantag skett: En lampa har gått sönder. Efter natten går man och checkar ut och får en faktura som man sen åker hem och betalar. Lätt va?!


Apropå tentapluggande...


Powernaps ökar inlärningsförmågan har jag hört :) /Jossan

Uppföljning

Har sett nya fina sätt att angripa tentapluggandet på:


Putsa skor


Börja göra rebusar, "svenska-för-nybörjare-skrift", teckningar o.d.


Planera för hur man bäst ska se Zlatan ikväll


Studieteknik

Såhär i tentatider ser man massa roliga exempel på hur folk pluggar, till exempel:

Skriva massa ord på en tavla
Göra mindmaps

Åka och stänga in sig i en stuga/föräldrarnas hus

Gå till ett ställe där man måste vara tyst, t.ex. biblioteket

Inte ladda på pengar på mobilen så att man inte sitter och ringer folk hela tiden

Låtsasskriva/diskutera ex-tentor

Gå på SI-möten

Försöka låta bli att stressa genom att tänka att första tentan är en testtenta, den riktiga kommer inte förrän 6 veckor senare.

Läsa anteckningar

Skriva om anteckningar
Skriva egna sammanfattningar

Strunta i vissa delar av kurslitteraturen

Göra memory-/frågesportsspel
Tänka att "Nu lär jag ju mig ändå inte något mer" och gå och spela golf

På något sätt verkar ändå alla sätten sluta med att man antingen börjar larva sig och snacka skit, eller att man bestämmer sig för att ta ett glas vin. Vad kommer det sig egentligen?! Ajja, nu ska jag gå till stadsbiblioteket och plugga jätteseriöst (en stund i alla fall, det är ju ändå fredag eftermiddag...).

Ha en fin helg allihopa!
Emma


Dagens citat

"Jag är ett spindel"

 

En viss projektledare inom kåren förklarar sin roll inom projektet (efter alldeles för mycket plugg inför MOL-tentan...)


Dyslexivecka på Campus Helsingborg!

Det är dyslexivecka på Campus Helsingborg och idag på nyheterna rapporteras det om att många söker sig till just Campus på grund av de många möjligheter till stöd man kan få som dyslektiker. Klippet hittar du här.

Om du själv har dyslexi eller känner någon som har det är det ett hett tips att kika in den här länken som handlar om hur de kan hjälpa till på biblioteket. Denna länken är också värd att kolla in.


Vad tycker du om studentservicen på Campus Helsingborg? Vet man vart man ska vägen med sina frågor och får man hjälp? We want to know!

/Cecilia





Idag håller vi tentatummarna för...

Niklas och alla hans logistikkursare!




Good luck önskar styrelsen!

Påverka.

Jag har legat lite lågt med kåren på sistonde. Främst för att inte gå in i väggen eftersom jag haft så mycket annat på gång. Det är det som är det fina med kåren, man får faktiskt ta en paus ibland! 

Jag insåg dock att jag måste ju ta mig i kragen och blogga... Främst eftersom jag har sagt till alla i styrelsen att de måste blogga minst en gång i veckan och då måste ju även jag göra det. Annars fungerar inte matematiken!

Men det jag ville säga idag är:

“If you think you are too small to have an impact, try going to bed with a mosquito in the room.”

Vad menar jag då med detta? Jo, att jag hör ofta människor klaga till höger och vänster. På tentor, lärare, cafeterian osv. Och ofta känns det hopplöst. Många tror att man inte kan påverka eller göra en förändring. Men det är när man ger upp innan man har försökt som det blir farligt. Man måste alltid försöka. Annars kommer man ingenstans här i världen.

Och om du är missnöjd med något så kom till oss på kontoret. Vi har ett enormt kontaknät och har tillgång till de rätta forumen för att kunna påverka "de som bestämmer". Tillsammans är vi starka!

“The difference between

what we do and what

we are capable of doing

would suffice to solve

most of the world’s

problems.”                           -Mahatma Gandhi



Kram från Info-Anna

Spotify på kårrummet.

Vi har en väldigt liberal inställning till spotify på kårrummet. Med liberal inställning menar jag alla invaderar mitt konto jämt och ständigt. Men jag gillar det, för mina kårkompisar har en vana att lägga till låtlistor i sina namn som bland annat gör att man får nya musikfavoriter (Tack Janne för Disarm!) men man lär också känna dessa kårkompisar lite bättre.

Idag loggade jag in och såg att Niklas lagt till en lista. Med bara tre låtar. Och bara låtar med Joshua Radin.

http://www.youtube.com/watch?v=7HaTGAMbd8I

Det tycker i alla fall jag var lite extra trevligt en tisdagsmorgon som denna.

/Cecilia

Fler roliga idéer

Har vart inne hos SM-ettorna och fått nya idéer! Here they are...

 

  • Speed dating - t.ex. inom klassen för att lära känna alla bättre
  • Bokbytardag - ska bli =)
  • Anordna resa till värmen istället för Bad Gastein, eller både och! - Ska vidarebefodra det till /stampus, det är de som fixar BG!
  • Hjälpmedel inför tenta/Bättre tentaplugg på Villan - Vi ska göra vad vi kan med att vara med på tentaläsningskvällar och eventuellt fixa ex-tentor... Annars får ni komma och fråga oss om ni behöver hjälp med något.. Eller finns det något mer sätt vi kan hjälpa er med?
  • Lunch med elever och lärare tillsammans. Bra utbyte från bådas håll (har funkat bra i Lund!). Finfin idé, ska kolla med mitt studiesociala utskott! Annars har vi utbildningskvällar på Villan en gång per termin då lärarna kommer till Villan så man får ställa massa jobbiga frågor till dem och så :)
  • Bibliotek/idébank med gamla tentor och kanske arbeten att ha som referensramar och träna med. Hmm, den var klurig! Gamla uppsatser finns att hitta i ELIN@Lund (kolla på skolans hemsida), och gamla tentor får man i nuläget luska fram själv genom kompisars kompisar och så! Men det kanske går att lösa på något bra sätt?!
  • Ett häfte/papper med strukturerat uppräknat vad man ka gå med i och vad man ska göra när man blir student (kår, nation, vad man ska betala...). - Cecilia (ordförande) tjöt av lycka när hon fick se detta förslag eftersom hon också har vart inne på att fixa något sånt! Så nu kanske hon får tummen ur och gör det ;P
  • Workshops (praktiska)
  • Roliga föreläsningar/Bra och lärorikt med gästföreläsare, mer sånt - ska jobba för att få hit massa roliga gästföreläsare, I promise!
  • Mer kontakter i näringslivet - Vi jobbar på det, men det är ibland svårt att hitta former för det. Det största vi har är ju AGORA-dagen (3/3 2010), men vi ska se om det går att finna andra sätt! Annars är MiH Future (www.mih.m.se) bra på sånt!

Tack för hjälpen alla ettor! Nu är det strax volleyboll med /stampus (den stående måndags-höjdpunkten)!

Emma


HELG!

Nu är det helg igen!

Styrelsen laddar för en ny härlig vecka på olika sätt: Gå på kalas, käka god mat, umgås med vänner, flytta, (plugga), handla/tvätta/städa, träna och självklart - SE PÅ IDOL.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Njut av helgen, ta hand om er själva och varandra!
Emma

P.S. Mitt personliga mål för helgen är att inte kolla mailen en enda gång (hotmailen räknas inte). Ska bli spännande att se om man klarar det :) D.S.


Vilka studenter vi har!

Helt seriöst, jag kan inte tänka mig att andra utbildningar har lika energiska och härliga studenter som vi har! Har spenderat dagen på

a) Stratkom-konferencen, ett extremt välorganiserat evenemang anordnat av IKS masterstudenter. Redan i dörren blev man välkomnad med namnskylt, program för dagen och peng till klädskåpet (!). Därefter fika, två föreläsningar, lunch, två föreläsningar, fika, en föreläsning, avslutning. Allt flöt på kanon, och föreläsarna var jätteinspirerande även för oss som inte läser på IKS... På slutet av dagen fick man formulera "dagens tanke". Min blev att man som ledare måste förstå att all personal, kunder och andra ledare har olika bakgrund/kulturell tillhörighet, och att ledaren måste ta hänsyn till detta i allt han/hon gör.

b) SM-ettornas workshop. Mellan 16 och 19 hade SM-ettorna workshop om att arbeta i grupp. Själv kände jag mig rätt sliten efter en lång dag, men ettorna körde på och diskuterade och skrev och kom med förslag.... Bra jobbat! Jag lyckades samla in lite förslag till verksamhet från kårens sida, tänkte att jag besvarar dem lite här (så tappar jag inte bort förslagen heller haha!):

- Aktiviteter på dagtid. Bra tanke, enda kruxet är att hitta tider när folk inte har föreläsningar.
- Lära känns sina inriktningskamrater t.ex. genom speeddating. Detta ska jag föra vidare till mitt studiesociala utskott och se vad de vill hitta på!
- Gästföreläsare, t.ex. potentiella förebilder i näringslivet. Absolut. Vi försöker hitta gästföreläsare som dels är inspirerande för det framtida arbetslivet och föreläsare som kan utbilda i viktiga saker såsom aktiehandel, fackförbund, att skriva CVn osv.
- Studiebesök hos intressanta/stora/välkända företag. Bollar vidare detta till näringslivsutskottet så ska vi se vad vi kan hitta på :)
- CV-feedback. På AGORA-dagen finns möjlighet att anmäla sig till CV-feedback. Vi arbetar på att få fler tillfällen för CV-feedback under våren. Dessutom har institutionens partneransvariga möjlighet att titta på CVn (i mån av tid). ann-charlotte.janhagen[at]msm.lu.se eller britta.persson[at]msm.lu.se .
- Tips på vilka böcker man måste ha och inte. Det är alltid svårt att ge tips om vilka böcker som man "måste" läsa... Alla böcker är ju obligatoriska =/ Det bästa tipset jag kan ge är att spana in schemat (där brukar det stå läsanvisningar) och kurslitteraturlistan (på vissa böcker står det att man bara ska ha vissa böcker).
- Fler sätt att träffa näringslivet såsom på AGORA-dagen. Vi arbetar för att studenterna och näringslivet ska mötas allt mer. Några fler arbetsmarknadsdagar som AGORA-dagen kommer inte finnas på programmet, men se till att ta tillvara på alla tillfällen när ni möter någon representant - ställ frågor på gästföreläsningar, om det står något företag vid entrén så prata med dem osv osv.

- Få ex-tentor. Vi ska undersöka möjligheten att t.ex. lägga ut ex-tentor på vår facebooksida (Service Management Ekonomerna), annars får ni gärna komma och fråga oss på kårrummet (på E1, öppet kl 12-13)!
- Frukostklubb med företag/inspiratörer. Kul idé! Ska se vad näringslivsutskottet säger om det, annars finns Marknadsföreningen som har frukostklubb varje fredag (www.mih.m.se)
- F.d. studenter som kommer och föreläser om var de har hamnat. Kanske under lättsammare former som afterwork? Så att vi vet vad man kan bli efter studierna... Ännu fler bra idéer =) Vi har en alumniförening (alumni.msm.lu.se), så vi ska se om vi kan ta kontakt med dem och få någon kul person hit. After Work (After School?!) är en jättebra form ju...

Tack för alla bra förslag! Kommer ni på fler saker så kom och prata med oss (vi är inga tankeläsare, så berättar ni inte så får vi inte veta...)!

Nu ska jag nog plugga en stund, och kanske en liten liten sväng på någon mellanfest..?! :)
Emma


RSS 2.0