Ett riktigt schysst sätt att spendera en lördag

Lördagen den elfte oktober 2008 startades ett forum, ett forum olikt alla andra  forum (åtminstone i vår lilla kårvärld). Helsingborgs studentforum är namnet för detta forum. Idag var det femte gången vi träffades för att äta frukost ihop, diskutera studentfrågor i ett par timmar för att sedan äta lunch. Jag blir fortfarande hänförd av faktumet att det på en lördag, en tidig lördag kan tilläggas, träffas ungefär tjugo studenter som på helt frivillig basis pallrar sig upp ur sängen för att ta sig ned till rådhuset för att sedan sitta runt ett runt bord en halv dag och jiddra studentfrågor.

 Man kan lägga till att detta är studenter som verkligen inte behöver kämpa för att fylla sina dagar, tvärtom är detta studenter som redan arbetar minst ett par timmar i veckan med studentfrågor och sitter i ett par möten i veckan. Många av oss runt detta bord pluggar dessutom heltid, somliga dubbelt, och de flesta jobbar extra. Med detta i åtanke är det än mer galet att man tar sin lediga lördag till att gå på HSF. För så är det verkligen - än så länge är det ingen (åtminstone inte i min styrelse) som valt bort HSF för att bara vara ledig. Tvärtom fixas och trixas det för att byta arbetspass för att man ska kunna gå. Detta är något helt fantastiskt, och jag tror faktiskt inte att det bara handlar om att vi får ordentligt med gratis mat.

Jag tror snarare att det handlar om att man kan gå dit lagom bitter (bitterheten är ju tyvärr något som följer med kårarbetet och all annan ideell verksamhet) och gå därifrån peppad till tusen! Man får ny energi av att träffa alla dessa människor med sina idéer och olika sätt att arbeta och man känner att det vi gör är värdefullt och att det blir än mer värdefullt om vi gör det tillsammans.

Nu ska jag avsluta detta hyllningstal till Helsingborgs studentforum och de människor som ser till att det blir av och gå tillbaks till min  "att göra"-lista. En viktig punkt på denna lista är att bestämma om det är dags för ordentlig utgång i afton eller ej. Eftersom verkningarna av den gångna toppen-torsdagen börja gå över kan det faktiskt vara dags. (Och sen verkar det ju faktiskt som att precis alla ska ut och då kan ju inte jag vara sämre än så heller...) Spela Civcity kan jag ju faktiskt göra imorgon.

För att återkoppla till mitt tidigare inlägg om master och magister - Lena Eskilsson och Christer Eldh kommer att hålla informationsmöte om just detta på tisdag den tredje mars under lunchen i U203.

Vi ses då och vi ses antagligen ikväll!


 - Cecilia

Har ju självfallet ett tips:

http://www.helsingborg.se/student



Nej nej nej.

Nej, vi har inte bytt namn till Socialhögskolan.
Nej, vi har inte bytt poster, jag och Mia.
Nej, vi hoppas inte på ett obligatorie-avskaffande.
Nej, ett avskaffande innebär inte att vi får garanterat engagerade medlemmar.
Nej, våra medlemmar är inte "elever".

Däremot skulle ett avskaffande av kårobligatoriet inte betyda någon negativ förändring för Service Management Ekonomerna. Vi gör redan idag det man förväntar sig av oss och detta utan att vara beroende av kåravgiften (den går ju fortfarande till en fond i Lund och ligger där i väntan på att vi blir egna).
Tvärtom kan det bli riktigt jäkla roligt att se hur duktiga vi är på just det vi ska kunna, vi som läser Service Management. Kan vi skapa ett sådant värde för medlemmarna att man väljer att vara med trots att man inte måste? Uppskattar studenterna på Campus det vi gör? Internationella dagen, AGORA, utbildningsbevakning och examensdag och allt annat vi gör?

Spännande är det hursomhelst!

 - Cecilia

Lite mediatips från mig:

http://www.lundagard.se/2009/02/25/leijonborg-en-historisk-dag/
http://www.lundagard.se/2009/02/25/sfs-ett-drapslag/
http://www.lundagard.se/2009/02/25/stor-besvikelse-bland-karer-i-lund/
http://www.regeringen.se/sb/d/11248/a/121230

Och så klart:
http://hd.se/skane/2009/02/25/delade-meningar-paa-campus/


Magister, master och civilekonomen...

Det har varit många frågor och än fler rykten om vad som händer med oss som pluggar just nu mitt i infasningen av Bologna. Vad händer med magistern, vilka masters kommer man kunna läsa vid institutionen och så vidare i all oändlighet. Efter ett programråd i veckan har en del av mina frågetecken blivit utträtade och sammanfattningen av dessa följer här:

Vi som fortfarande läser magisterprogrammet kan efter vårt fjärde år översätta vår magisterexamen till en "one-year master". Magistern kommer med andra ord kunna kallas för en masterexamen. En masterexamen är dock alltid två år. Det finns inget "extra-år" på institutionen som vi kan ta till för att komplettera till en fullfjädrad master. Detta på grund av att det fattas 30 hp vetenskapsteori och metod på avancerad nivå under vårt magisterår. Detta betyder också att vi inte kommer vara behöriga till andra skolors ett-åriga masterår heller för att på så vis få ihop till en två-årig master. För att bli behöriga måste vi läsa till dessa 30hp, en extra termin med andra ord.

Ljuset i vad som kan kallas mörker i detta läge är bland annat att (detta enligt institutionen) det kommer att ta väldigt lång tid innan dess att näringslivet kommer att "kräva" en två-årig master av oss. Är det inte näringslivet man vill söka sig till utan snarare en karriär inom akademin är det inte heller några större omställningar som krävs. De med forskarambitioner får helt enkelt fortsätta på det gamla doktorandsystemet som innefattar fyra år som doktorand. Har man en två-årig master är det tre doktorandår som gäller, men summan av år blir ju densamma.
Det kan läggas till att den två-åriga master i Tourism&Hospitality som är planerad endast är en början, fler inriktningar kommer att följa, först en Retail och sedan även en för Health.

För att gå över till diskussionen kring civilekonomtiteln så är detta först och främst inte något som institutionen har något med att göra direkt utan titeln får man efter man sökt medlemskap i fackföreningen Civilekonomerna (kolla gärna hemsidan: http://www.civilekonomerna.se ). Vi som läser det gamla programmet har läst tillräckligt med poäng för att bli medlemmar i denna fackförening. Ni som läser kandidatprogrammet måste lägga till en masterutbildning för att bli behöriga, eller läsa in fler ekonomipoäng.

Mycket av detta kommer också att tas upp under utbildningsdagen, en favorit i repris från förra året, men tills dess - kom gärna ner till oss om ni har frågor!

Nu ska det firas helg!

/Cecilia


På tapeten

Hej på er!

Tänkte slå ett slag för "Love and Light" som håller på tills imorgon. Gå rundan och upplev Niagarafallen på Dunkers eller och ta er till Kärnan för att se historien om Adam och Eva, vår första kärlekshistoria ♥ Glöm inte heller bort att ta er till Villan och sen till huset på den annars så väldigt mörka kyrkogården, vid åtta brukar det spelas Thriller där :) Mycket passande tycker jag!

Så ta någon i hand och mys en stund ikväll ♥

Styrelsen var som sagt på EEE-dagarna i Lund här om dagen. Mycket inspirerande må jag säga! Nu väntar vi med spänning på Agora-dagen den 4/3. Har ni inte köpt bankettbiljettar kanske det finns någon kvar. Hugg! Så ladda ditt CV och kom på katalogsläppet den 24/2 och se vilka företag som kommer att vara där och gå den spännande föreläsningen som kommer att hållas i U202.

Annars är det ju ändå fredag, äntligen, och det måse ju firas på sitt lilla vis. Ha an skön helg och till alla er ettor som har tenta nästa vecka önskar jag lycka till!

/Helen, näringsliv

SME på besök i Lund och eee-dagarna


Nu har Service Management Ekonomerna varit på besök nere i Lund. Efter lite virrande hittade vi till slut fram till Ekonomicentrum och eee-dagarna som är Lundaekonomernas motsvarighet till Agoradagen. Det var jättekul att se hur de gjort nere i Lund och man blev än mer taggad på vår egen eminenta arbetsmarknadsdag, med katalogsläpp och gästföreläsning redan nu på tisdag!

Allas vår Agora-Janna var naturligtvis tvungen att visa upp sig i pressen :
http://www.lundagard.se/2009/02/19/ekonomernas-arbetsmarkandsdagar-lockade-studenter-pa-jobbjakt/

Halva styrelsen stannade och lyssnade på Cristina Stenbeck, vilket inte var lite häftigt! För övrigt var det väldigt trevligt att för en gångs skull sitta i en föreläsningssal där man inte fryser tårna av sig...

Tillbaks till Helsingborg, Campus, verkligheten och kaffe-case!

/Cecilia

Love & Light



De mörka tiderna har satt sina spår, vilket har märkts hos de flesta. Men ingen är mer än människa.
 Nu ser vi fram emot ljusare tider. Den första milstolpen, då våra liv kommer att lysas upp är på lördag.
Alla hjärtans dag är till för att firas även om du är singel, sambo, särbo eller kombo. 
Det kan firas på många sätt, med röda rosor, romantisk middag, "hata killarkväll", singelmiddag, och för vissa med skräckfilm och kladdkakafrosseri. 
Men efter en hångelstund i tunneln och speeddating på Tivoli blir det nog en galen kväll på stan :)
Missa inte årets alla hjärtans dag firande i Helsingborg, Love & light kommer lysa upp hela stan. 

Med kärlek från vice, info och 2 bihang! 



All cred till Internationella utskottet!

Det är alltid riktigt kul att vara kåraktiv, speciellt i vår kår, men det innebär också stunder av, i brist på mer passande ord, förvirring - Vad är det vi gör? Förstår studenterna vad det är vi gör? Bjuder vi inte mest bara på kaffe och printar terminsräkningar?

Idag existerar ingen som helst förvirring. Idag är allt solklart. Idag vet man att Service Management Ekonomerna både verkar och presterar.

Det internationella utskottet med allas vår Guten Morgen/ Bon jour/ Buenos dias- Joanna i spetsen har åstadkommit en dag som inte lämnar någon besviken. Känslan av att gå upp för trappan till U2 och gå rakt in i myllret av undrande studenter, vetande studenter och tipsande företag var så gott som obetalbar. Evenemangen som ordnats av kåren har så klart alltid varit riktigt bra, men det är banne mig extra speciellt när man vet hur mycket tid, slit och engagemang som ligger bakom en sån här dag.

http://hd.se/helsingborg/2009/02/10/internationell-dag-paa-campus/

Stort tack till Joanna och internationella utskottet!

- Cecilia


Just another manic thursday

Ja här sitter man igen. Det är torsdag och det är förfest i fören. Jag borde till varje pris undvika kvällen eftersom jag har tenta på lördag, en tenta jag inte pluggat så mycket på...

Men det är något magiskt med kombinationen torsdag + villan + förfest i fören som gör att en stackars student inte kan motstå det. Kanske kan det ha något att göra med grupptrycket. Hela dagen har alla hälsat med frågan "förfest i fören ikväll?" och när man tyst svarar "nej" får man ett höjt ögonbryn följt av en ryggdunk och "klart du ska!"

De tio första gångerna svarar man nej, nästföljande tio ljuger man och säger ja. De sista tio gångerna har lögnen blivit sanning och rätt vad det är så står man i kassan på systembolaget igen! Men jag ska inte klaga, en rolig kväll väntar ju :)

I övrigt så har ni väl inte missat att Service Management Ekonomerna brukar stå ovanför trappan på U2 på torsdagar och bjuda på lite gott? I så fall får ni hålla utkik nästa vecka och komma bort och hälsa på oss!

Vi ses i dimman!
Anna IKS

Ett par ord om listor.

Jag gör listor. Oftast gör jag listor på färgglada papper som jag viker ihop och lägger i filofaxen, men helst gör jag listor i mitt block och sen kryssar jag över allt jag lyckas slutföra. Listorna är oftast en väldigt blandad kompott och "köpa mjölk" och "gå till banken" trängs med "skriva under protokoll" och "maila IKS-Anna". Jag har alltid gjort listor, men nu efter jul har listorna liksom ändrat karaktär, om inte annat så har de blivit längre och flera. 

Att ta över ordförandeposten efter Charlie har inneburit mycket stridande känslor - samtidigt som det är riktigt roligt att få sitta som ordförande för en så fantastiskt peppad (och peppande!) styrelse, så är det tomt i vårt kårrum och vi alla saknar Charlie väldigt mycket.

Samtidigt har situationen givit att det blivit mycket tal om stress, om hur mycket tid och energi som det är värt att lägga på kårarbetet och allt annat man lägger tid på. Vi är inte en organisation som är ensamma om denna situation utan även en del andra kårer har råkat ut för ungefär samma sak och därför skickas vi  i Helsingborgs studentorganisationers styrelser på stresshanteringskurs nu på onsdag (detta är en av förmånerna som kommer av att vara engagerad i en studentvänlig stad som HBG). 

Förhoppningsvis kommer vi där få lite nya redskap till att handskas med den vardag som på ett sätt är så otroligt rolig att den tydligen också blir lite farlig.  Jag hoppas även att vi får höra att listor är ett utmärkt sätt att handskas med stress, det och att se på Lipstick Jungle (hur löjligt det än är) med bästa polaren på måndagkvällar.

Stress åsido, nu tänker jag se fram emot en härlig vecka med strategi och verksamhetsstyrning, med oändliga listor, med frukostmöte och kaffetrappa och med en spexhelg för att runda av det hela. Och jag vet att vi alla ser fram emot herr Nissers närvaro här på Campus snart igen!

Med hopp om listor, lustar och laster,

 - Cecilia




Dags för ett livstecken!

Man kan ju gott tro att vi i styrelsen har gått under jorden eftersom det inte skrivits en rad här på några månader. Men nu dammar vi av tangentbordet och kör på igen! Vi lever i alla fall och som vanligt hänger vi på kårrummet dagarna i ända (iaf Cecilia).

Eftersom jag ligger inne med en envis skrivkramp och bara skriver här för sakens skull så tänkte jag istället sprida lite glädje alá Youtube. Så slipper ni dessutom läsa mitt svammel.


Frågan är vad man egentligen hade gjort utan youtube alltså.
Förmodligen klarat tentorna... ;)

Ha det shitnajs!
Anna J, Utbildningsansvarig IKS

RSS 2.0