Magister, master och civilekonomen...

Det har varit många frågor och än fler rykten om vad som händer med oss som pluggar just nu mitt i infasningen av Bologna. Vad händer med magistern, vilka masters kommer man kunna läsa vid institutionen och så vidare i all oändlighet. Efter ett programråd i veckan har en del av mina frågetecken blivit utträtade och sammanfattningen av dessa följer här:

Vi som fortfarande läser magisterprogrammet kan efter vårt fjärde år översätta vår magisterexamen till en "one-year master". Magistern kommer med andra ord kunna kallas för en masterexamen. En masterexamen är dock alltid två år. Det finns inget "extra-år" på institutionen som vi kan ta till för att komplettera till en fullfjädrad master. Detta på grund av att det fattas 30 hp vetenskapsteori och metod på avancerad nivå under vårt magisterår. Detta betyder också att vi inte kommer vara behöriga till andra skolors ett-åriga masterår heller för att på så vis få ihop till en två-årig master. För att bli behöriga måste vi läsa till dessa 30hp, en extra termin med andra ord.

Ljuset i vad som kan kallas mörker i detta läge är bland annat att (detta enligt institutionen) det kommer att ta väldigt lång tid innan dess att näringslivet kommer att "kräva" en två-årig master av oss. Är det inte näringslivet man vill söka sig till utan snarare en karriär inom akademin är det inte heller några större omställningar som krävs. De med forskarambitioner får helt enkelt fortsätta på det gamla doktorandsystemet som innefattar fyra år som doktorand. Har man en två-årig master är det tre doktorandår som gäller, men summan av år blir ju densamma.
Det kan läggas till att den två-åriga master i Tourism&Hospitality som är planerad endast är en början, fler inriktningar kommer att följa, först en Retail och sedan även en för Health.

För att gå över till diskussionen kring civilekonomtiteln så är detta först och främst inte något som institutionen har något med att göra direkt utan titeln får man efter man sökt medlemskap i fackföreningen Civilekonomerna (kolla gärna hemsidan: http://www.civilekonomerna.se ). Vi som läser det gamla programmet har läst tillräckligt med poäng för att bli medlemmar i denna fackförening. Ni som läser kandidatprogrammet måste lägga till en masterutbildning för att bli behöriga, eller läsa in fler ekonomipoäng.

Mycket av detta kommer också att tas upp under utbildningsdagen, en favorit i repris från förra året, men tills dess - kom gärna ner till oss om ni har frågor!

Nu ska det firas helg!

/Cecilia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0